Skip to content

Cupping en Guasha

Het gebruik van cupping of quasha hangt onder andere af van de locatie van de klacht. In de nek is cupping bijvoorbeeld niet mogelijk, guasha weer wel. Maar het is ook afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. De één vindt cupping prettiger, de ander heeft liever guasha.

Cupping

Cupping is een behandelwijze die zijn oorsprong vindt in de Oosterse Geneeswijzen en al duizenden jaren wordt toegepast.

Met behulp van een vlammetje wordt een rond glaasje (de cup) aan de binnenkant kort verwarmd en vervolgens op de huid geplaatst. De verwarmde lucht koelt af en krimpt in. Zo ontstaat een vacuüm.

Er kunnen tegelijkertijd meerdere cups geplaatst worden. Al naar gelang de aard van de klacht blijven de cups een paar minuten zitten, of kan er mee gemasseerd worden. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverslakking opgeheven. Je komt zogezegd ‘ruimer in je vel te zitten’.

Het cuppen is niet pijnlijk, maar kan wel een trekkend gevoel geven. De vacuümkracht van de cup kan aangepast worden, zodat hij wel werkzaam is, maar geen pijn doet.

Er komen vaak rode verkleuringen vanuit de diepere lagen naar de oppervlakte. Het ziet er soms heftig uit, maar de huid blijft volledig intact en de behandeling is niet pijnlijk.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

Guasha

Guasha betekent letterlijk schrapen (gua) van kwade energie (sha) en heeft een vergelijkbare werking als Cupping. Het brengt de afvalstoffen uit dieper gelegen weefsels naar de oppervlakte. Hierdoor kunnen er ook onderhuidse rode tot paarsrode plekken ontstaan. Bij guasha wordt geen gebruik gemaakt van het vacuüm zoals bij cupping, maar van strijkingen met een plat voorwerp.

Ik gebruik een hiervoor speciaal ontworpen steen van jade, maar het kan ook de hoorn van een koe zijn of zelfs een Chinese porseleinen soeplepel.

Ik gebruik cupping of quasha meestal bij:

  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Kou en opkomende verkoudheid
  • Rug-, nek en schouderpijn

Wat kunt u verwachten?

Wat kan u verwachten? Zowel de cupping als de quasha dringen diep door. Door de negatieve druk (vacuüm) in de cups en door de strijkingen van de guashasteen worden de afvalstoffen (stagnaties) vanuit de diepte naar de oppervlakte gehaald en er ontstaan rode tot soms dieppaarse verkleuringen op de huid. Dit zijn geen blauwe plekken, maar afvalstoffen die in de diepte vastzaten. Het lymfesysteem kan deze afvalstoffen omdat ze nu zo mooi aan de oppervlakte liggen, makkelijker afvoeren.
Tegelijkertijd zal het lichaam na de behandeling de doorbloeding van dat gebied verbeteren. Met een verbeterde doorbloeding kunnen ook lang na de behandeling de spieren beter voorzien worden van voedingsstoffen en kunnen de afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden.

Na de behandeling

Na de behandeling: Daar waar de cup is geplaatst of waar met de steen is gestreken, zal een rode tot paarse verkleuring te zien zijn, die na een aantal dagen weer verdwijnt. Deze verkleurde plekken kunnen de eerste 24 uur wat beurs aanvoelen. Omdat de poriën na de behandeling open staan, is het lichaam op dat gebied gevoeliger voor tocht. Pas dus op met airconditioning, wind en tocht.
Des te paarser het behandelde oppervlak is, des te meer oude afvalstoffen er zaten en hoe meer de behandeling dus nodig was.

Back To Top