Skip to content

Acupunctuur

Klassieke acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast. Er wordt geschat dat het rond 3000 v. Chr. is ontstaan. Het woord acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent.

Acupunctuur is nagenoeg pijnloos. Ik werk met hele dunne naalden en gebruik voor elke patiënt en bij iedere behandeling nieuwe, steriele naalden.

Meridiaansysteem

In de acupunctuur wordt gewerkt via het meridiaansysteem. Meridianen zijn netwerken van energiebanen waardoor onze levensenergie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam worden verspreid. Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn.

De meridianen maken contact met organen en onderhouden elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg.

Onder normale omstandigheden kan het lichaam zelf een disbalans terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam echter niet (meer) in staat het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan dan helpen. Door het zetten van naalden, kunnen we de energiestromen beïnvloeden en harmoniseren.

Westerse en Chinese geneeskunde sluiten elkaar niet uit, zij kunnen juist een goede combinatie met elkaar vormen.

Acupunctuur van de geest

Deze uitspraak komt van de beroemde Chinese arts, dr. Sun Si Miao 581-682 CE. Het vat perfect samen hoe lichaam en geest een geheel zijn. En wanneer we vrij zijn van geestelijke zorgen, zal lichaam floreren.

Met klassieke acupunctuur worden klachten vanuit de 5 elementen en/of Zang Fu beoordeeld. Zo doe ik dat nog steeds, echter is klassieke acupunctuur meer vanuit de materie gericht: wanneer het lichaam goed is, zal de geest zich goed voelen.

De ‘Acupunctuur van de Geest’ ziet het andersom. Het gaat uit van het ‘bevrijden van de geest’, waarna het lichaam zich zal voegen.

Ik merk in de praktijk dat deze methode beter werkt dan alleen de klassieke acupunctuur. Als de geest vrij is, verdwijnen de fysieke ongemakken, of ze nemen een andere rol in iemands leven. Soms kan ik niet alles oplossen, maar verandert de beleving van de klacht enorm. Je zou kunnen zeggen dat de chronische klachten verlichten. Met de Acupunctuur van de Geest kunnen we veel klachten behandelen die, Westers gezien, ‘onverklaarbaar’ zijn en die met klassieke acupunctuur een langdurig proces zouden betekenen.

Je mag altijd contact met mij opnemen, dan overleggen we of het zinvol is om een afspraak te maken.

‘If the heart has no worries, the body has no limits.’
Dr. Sun Su Miao
(581-682 CE)

Cosmetische acupunctuur

Acupunctuur wordt steeds populairder en dat is niet voor niks. Het is relatief goedkoop en er worden goede resultaten mee behaald.

Oorspronkelijk is cosmetische acupunctuur erg symptomatisch. Maar de opleiding ‘uncover the natural beauty of the face’ die ik heb gevolgd bracht een mooie combinatie van uiterlijke schoonheid, welke wordt gevoed door innerlijke balans.

Kort gezegd brengt iedere emotie een spierspanning teweeg, ook in het gezicht. Als dit maar vaak genoeg gebeurt, of lang genoeg aanhoudt, kunnen er rimpels (ik zeg liever lijnen) ontstaan. Met sommige lijnen zijn we blij: lachrimpels staan best leuk! Met andere lijnen hebben we minder, de frons tussen de wenkbrauwen maakt ons strenger en de wallen onder onze ogen laten ons er vermoeid uitzien. Je gezicht vertelt jouw levensverhaal en verandert regelmatig. Als we na een ruzie in de spiegel kijken, zien we heel wat anders dan na een ontspannende wandeling door de natuur. Als een emotie maar lang genoeg standhoudt, kunnen er mooie en/ of minder gewenste lijnen ontstaan. Gelukkig kan ik die behandelen!

'Your face shows your path'

Eigenlijk is de term ‘cosmetische acupunctuur’ niet toereikend. Het gaat in de behandeling namelijk om het samenspel van het herstellen van het emotionele welzijn en het laten opbloeien van jouw natuurlijke schoonheid. Je gezicht zal dit uitstralen. Omdat we de onderliggende emoties meenemen in de behandeling en deze kunnen transformeren is de uitwerking veel dieper. Natuurlijk gebruik ik ook technieken om lijnen minder diep te maken. Het oog wil namelijk ook wat!

Wanneer je weer blij bent als je in de spiegel kijkt, straal je dat uit. Hierdoor voel je je weer beter en kom je in een opwaartse spiraal.

Je mag altijd contact met mij opnemen, dan overleggen we of het zinvol is om een afspraak te maken.

Back To Top