Skip to content

De behandeling

Tijdens iedere behandeling pas ik acupunctuur toe. Daarnaast gebruik ik graag een combinatie van verschillende therapievormen, en pas zo het beste van meerdere werelden toe. Meer informatie hierover is te vinden bij therapievormen. De behandelingen kunnen goed gecombineerd worden met reguliere behandelingen.

Ik werk vanuit een holistische visie en kijk dus niet alleen naar de klacht(en), maar ook naar de omstandigheden waarin deze zijn ontstaan. Ik behandel jou dan ook als persoon in je hele context en niet alleen je klacht of ziekte.

Mijn wens is om mensen in verbinding te brengen met hun innerlijke natuur. Zodat ze weer contact maken met hun (eigen)wijsheid en zelfgenezend vermogen. Natuurlijk door de behandelingen, maar ook door kleine maar gerichte aanpassingen in leefstijl, het verschaffen van inzichten en regelmatige oefeningen die eenvoudig toe te passen zijn

Je mag altijd contact met mij opnemen, dan overleggen we of het zinvol is om een afspraak te maken.

Tijdens de eerste afspraak neem ik een uitgebreide intake (anamnese) af. Hiermee krijg ik een dieper inzicht in de aard van je klacht(en). Dat doe ik zowel vanuit de Westerse visie, als vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Door middel van vragen stellen, het voelen van de pols en het bekijken van de tong en zo nodig een lichamelijk onderzoek, probeer ik erachter te komen welk systeem of welke systemen onvoldoende functioneren. Aan de hand daarvan stel ik direct een behandelplan op, wat ik met je zal bespreken.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die afzonderlijk van elkaar of in combinatie kunnen worden toegepast. Acupunctuur, cupping en guasha behoren tot de mogelijkheden.

Na het intakegesprek hebben we nog tijd over om alvast een begin te maken met behandelen. Als dat nodig is, geef ik een persoonlijk voedingsadvies en/of kruidenadvies mee, zodat je tussen de behandelingen door kan werken aan een optimale conditie.

De eerste afspraak duurt bij elkaar ongeveer 1 uur en 25 min.

Tijdens vervolgconsulten bespreken we aan het begin kort hoe het na de vorige behandeling is gegaan en kunnen we het behandelplan, waar nodig, bijstellen.

Een vervolgconsult varieert qua tijd, afhankelijk van wat we behandelen. Als we alleen met acupunctuur werken is 55 min voldoende, als we een combinatie maken met bijvoorbeeld guasha of cupping dan is een lang consult van 1 uur en 25 min nodig.

De behandelfrequentie hangt af van de aard van de klacht. Omdat ik op diepere lagen behandel dan met klassieke acupunctuur, zit er vaak een aantal weken (4-6) tussen de behandeling in. In een acuut geval kan het zijn dat we vaker moeten behandelen (gemiddeld eens per week). In overleg bepalen we wat de meest geschikte behandelfrequentie is voor jou, in jouw situatie.

Wat je voelt na de behandeling verschilt van persoon tot persoon en soms zelfs van behandeling tot behandeling.

Vaak voel je je na een behandeling ontspannen en/ of slaperig. Dit is een natuurlijke reactie. Het is dan goed om het de rest van de dag rustig aan te doen. Zo kan de behandeling dieper doorwerken. De reactie op de eerste paar behandelingen worden over het algemeen als intenser ervaren, omdat het lichaam niet gewend is aan de prikkels. Hierbij kan je denken aan vermoeidheid of emotioneler reageren op situaties. Naar mate er vaker behandeld wordt, zal dit effect milder worden.
Energiek en vitaal: Ook dit is een veel gehoorde reactie op een behandeling. Hoewel de verleiding misschien groot is om nu allerlei achterstallige klusjes op te pakken, is het raadzaam om het toch rustig aan te doen. Zo krijgt jouw lichaam de kans om op de behandeling te reageren.

Koud/ rillerig of zelfs een grieperig gevoel of hoofdpijn: Dit is een reactie van het lichaam op de vrijgemaakte afvalstoffen. Zorg dat het lichaam warm blijft. Drink extra water en doe het rustig aan.

Drink voldoende!
Omdat er door de behandeling afvalstoffen worden vrijgemaakt in het lichaam is het belangrijk om veel water te drinken na de behandeling en de dag erna. Hiermee help je jouw lichaam om de losgekomen afvalstoffen uit te scheiden.
Het kan zijn dat de klacht waarvoor je komt, na een behandeling tijdelijk iets erger wordt. Ook kan het zijn dat je last krijgt van lichte hoofdpijn. Door voldoende water te drinken zou dit binnen twee dagen over moeten zijn. (het water kan je het beste even koken, maar het mag ook brandnetelthee of wortelsap zijn). Wanneer dit niet het geval is, kan je contact met me opnemen. Sowieso kan je me altijd bellen of een bericht sturen wanneer je vragen hebt over een reactie op de behandeling.

Hoeveel is voldoende? Het antwoord hierop is niet eenduidig. Een belangrijke richtlijn is dat de urine lichtgeel gekleurd is.
Wanneer de urine donkergeel of zelfs oranje is, drink dan meer water.
Wanneer de urine nagenoeg kleurloos is, drink dan juist iets minder water.

Back To Top